Dersim Katliamı ve Seyid Rıza'nın Asılması Unutulamaz!

Kürt halkının tarihinde Dersim katliamı ve Dersim direnişinin lideri Seyid Rıza'nın idamı üzücü bir gün ve kara bir sayfadır.

Türk hükümeti Seyid Rıza, oğlu Hüseyin ve arkadaşlarını yapmacık bir mahkemeyle yargıladı ve 15.11.1937'de direniş lideri Seyid Rıza, oğlu Hüseyin ve 5 öncü kadro gece yarısı Elâzığ'da ki Buğday Meydanı‘nda asıldılar.

O olay ve katliamın üzerinden 85 yıl geçti ve şehitlerimizin mezar yerleri hala bilinmiyor.

Seyid Rıza ve arkadaşları asıldığında, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal de Elâzığ‘da idi.

Türk devletinin resmî belge ve arşivlerinde de görüldüğü üzere, 4 Mayıs 1937 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti bakanları, TBMM'de Dersim konulu bir toplantı yapmış ve bu toplantıda Dersim‘e asker gönderilmesine karar verilmiştir.

Bakanların kararının ardından Türk ordusu hem karadan hem havadan Dersim'deki insanlarımıza yönelik saldırı başlatmıştır. Bu saldırılarda on binlerce Kürt sivil öldürüldü. Tutuklananlar mağaralara götürülüp hunharca katledildi,  yakıldı. Devletin mermileri heba olmasın diye birçok insan taş ve sopalarla vahşice öldürüldü. Devletin barbarlığı bunlarla da bitmemiş, sivil ve savunmasız halka karşı zehirli bombalar kullanmışlardır. Bu vahşi saldırılarda Kürt köyleri ve evleri yakılmıştır. Bazı insanlar Türk askerlerinin eline düşmemek için intihar yolunu seçmiş, kendilerini nehirlere atmışlardır.

Türk devleti halen Kürtlere karşı kirli ve düşmanca bir politika izlemektedir. Kürt ulusunun tüm talepleri ret ediliyor. Kürt ve Kürdistan sorununun çözümüne yönelik hiçbir olumlu adım atılmıyor. Kısacası kuzey Kürdistan'da Kürt halkına karşı büyük bir adaletsizlik var.

Kürdistan Sosyalist Partisi olarak devletin Dersim'de halkımıza yaptığı katliamı ve direniş lideri Seyid Rıza ve arkadaşlarının idamını şiddetle kınıyoruz. Hükümeti ve Türk devletini Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezarının nerede olduğunu ortaya çıkarmaya çağırıyoruz. Onların torunları olarak dedelerimizin mezar yerini bilmek istiyoruz.

85. Yıl dönümünde Dersim katliamında öldürülen ve direnişin lideri Seyid Rıza ve onunla birlikte asılan arkadaşlarının şahsında tüm Kürdistan şehitlerini saygı ve hürmetle anıyoruz. 

Ruhları şad olsun.

14.11.2022

Kürdistan Sosyalist Partisi

            (PSK)

En çok Okunan İçerik
Yorum Yaz