“Türkiye’de Son Siyasal Gelişmeler ve Kürtlerin Tutumu” Konferansı yapıldı

PAK (Partiya Azadiya Kurdistanê), PSK (Partiya Sosyalîst a Kurdistan), PDK-Bakur (Partiya Demokrata Kurdistan-Bakur), PÊLKURD, TDK (Tevgera Demokratik a Kurdistanê) İHD Batman ve İHD Mardin şubeleri, Batman, Mardin barolarıyla HDP, DEVA, CHP, Gelecek, Saadet partilerin il örgütlerine mektup gönderdi. Ortak mektupta, topraklarına dönmeleri engellenen Êzidilerin durumuna ve karşılaştıkları engellere vurgu yapıldı. Kürdistani örgüt ve partiler adı geçen kurum ve siyasi yapıları Êzidilerle dayanışmaya çağırdılar.

Aynı zamanda adı geçen siyasi partilerin genel merkezlerine de gönderilen mektupta şu görüşlere yer verildi:         

Sayın Yöneticiler,

Êzidî Kürdler yüzyıllar boyunca dini ve etnik kimlikleri nedeniyle baskıya uğradılar. Yaşadıkları ülkelerde devletler ve işbirlikçilerinin eliyle katledildiler, mal ve mülkleri talan edildi. Yıllarca Êzidî kadınlar namuslarının paymal edileceği kaygısıyla köylerinden çıkamadılar.

IŞİD-Irak Şam İslam Devleti’nin Şengal’de yaptıkları geçmişte te Êzidîlere yapılanları açıkça ortaya koymakla kalmadı, bu konudaki soykırım politikasının devam ettiğini de gösterdi.

Kuzey Kürdistan’da Êzidîler üzerindeki baskılar bugün de sürüyor.

Özellikle 12 Eylül dönemi ve yoğun çatışmaların yaşandığı 1990’lı yıllardan itibaren, baskılara dayanamayan Êzidîler topraklarını yıllarca birlikte yaşadıkları komşuları ve bölgenin ileri gelenlerine emanet ederek köylerini terk ettiler, Avrupa ülkelerine göçtüler.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da çatışmaların nispeten durmasından sonra köyüne, topraklarına dönmek isteyen Êzidîler bin bir engelle karşılaştılar; karşılaşıyorlar. Belgeli veya söze dayalı olarak topraklarını, mal ve mülklerini emanet ettikleri komşuları, yıllarca işledikleri tarlaları eski sahiplerine teslim etmediler. Bu konuda alınan mahkeme kararlarına uymadılar, tehditler savurdular, Êzidîlere fiili saldırılarda bulundular.

Bugün Êzidîler devletin desteğini alan bazı yerel güçlerin engellemesi nedeniyle doğduğu topraklara giremiyorlar, atalarının mezarlarını jandarmanın himayesinde ziyaret ediyorlar.

Bu durum sadece Êzidîlerin içinde bulundukları durumu ortaya koymuyor. Aynı zamanda bölgede faaliyet yürüten siyasi partiler başta olmak üzere, sivil toplum örgütlerine, insan hakları kuruluşlarına, meslek odaları ve barolara önemli görevler de yüklüyor.

Êzidîler gasp edilen mülklerinin geri verilmesini istiyorlar. Köylerine dönüşlerinin engellenmemesini, tehdit ve saldırıların sona erdirilmesini ve mahkeme kararlarının uygulanmasını talep ediyorlar. Sorunlarının çözümü için taraflarla görüşmeye hazır olduklarını söylüyorlar, bölgenin örf ve adetleri uyarınca verilecek her karara uyacaklarını deklere ediyorlar.

Êzidîler bizleri yardıma çağırıyorlar.

Êzidîlerin geri dönüşlerine yapılacak her katkı, devletin yıllarca uyguladığı Kürdlerin sürgün politikasına karşı bir duruştur.

Ülkemizin yıllarca kanayan bu yarasına derman olmak için, sorunun gündemleştirmek ve kamuoyu oluşturmak, devletin mahkemelerin aldığı kararların uygulanmasını sağlayacak, toprakları gasp edenler üzerinde baskı oluşturacaktır.

Bu görev huzur ve güven isteyen tüm duyarlı kesimlerindir.

Bu konuda üzerinize düşenleri yapacağınızdan eminiz.

Selamlarımızla…

20.10.2021

PAK (Partiya Azadiya Kurdistanê), PSK (Partiya Sosyalîst a Kurdistan), PDK-Bakur (Partiya Demokrata Kurdistan-Bakur), PÊLKURD, TDK (Tevgera Demokratik a Kurdistanê)      

En çok Okunan İçerik
Yorum Yaz

Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Başkanı Mesud Tek, 19 Haziran günü, “Türkiye’de Son Siyasal Gelişmeler Ve kürtlerin Tutumu” adı altında düzenlenen toplantıda konuşarak, Türkiye ve Kürdistan’daki gelişmelere ilişkin görüşlerini anlattı.

PSK İzmir Örgütü’nün düzenlediği ve Deng Dergisi Salonu’nda yapılan toplantıya İzmir’de yaşayan ve aralarında siyasi parti ve STK temsilcilerinin bulunduğu çok sayıda yurtsever katıldılar.

Konuşmasında, kısaca Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan siyasi gelişmeleri anlatan Tek, içinden geçilen sürecin önemine vurgu yaptı.

Kuzey Kürdistan’da Kürdlerin bugüne kadar siyasetin bir nesnesi olduğunu ifade eden Tek, günümüzde bu durumun değiştiğini ve Kürdlerin siyasi alanda oyun kurucularından biri haline geldiğini söyledi. Kürdlerin bu konuma mücadeleleri ve ödedikleri bedeller sayesinde ulaştığını dile getiren Tek, Ortadoğu’da Kürdlersiz bir denklemin kurulamayacağına, kurulan denklemlerin ise sonuçsuz kalmaya mahkum olduklarına vurgu yaptı.

Kürdlerin bir çok fırsat ve riskler ile yüzyüze olduklarını anlatan Tek, fırsatları kazanıma çevirmek için Kürdlerin birlik yapmalarının, gerçekçi talepler etrafında Kürdi bir odak oluşturmalarının öneminin altını çizdi.

PAK, PSK ve TDK-Tevger’in bu amaçla yaptıkları çalışmalardan bahseden Tek, Rusya-Ukrayna savaşının bölgeye olan etkilerini anlattı. Kürdistan’daki enerji kaynaklarına artan ilgiye vurgu yapan Tek, bu durumun Kürdistan Bölgesi hükümetinin önüne önemli fırsatlar yarattığını söyledi. Kürdistan Bölgesi hükümetinin Türkiye’ye olan ihtiyacı kadar Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ne muhtaç olduğunun altını çizen Tek, Güney’de PKK’nin neden olduğu gerginliğin giderilmesi için Kürd örgütlerinin gerginliği giderecek bir dil tutturmaları gerektiğini söyledi.

Mesud Tek daha sonra dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı.

En çok Okunan İçerik
Yorum Yaz